Hepa Filtre (High Efficiency Particulate Arresting) yani Yüksek Etkinlikte Partikül Yakalayıcı anlamına gelen hepa filtreler, havada asılı olan partikülleri içine çekerler. Havada yer alan partiküllerin çevreye zarar vermemesi ya da verdiği zararın en aza indirgenmesi için hepa filtre kullanımları tercih edilir. Hepa filtreler kendi içerisinde toplam beş farklı kategoriye ayrılırlar. Ancak genel olarak üç farklı çeşidi bilinir ve kullanılır. %99.9 oranında olan hepa filtrelere gerçek hepa adı verilir. %95 oranına sahip olan hepa filtreler yüksek filtreler olarak adlandırılır. %85 oranına sahip olan filtreler ise düşük filtreler olarak adlandırılırlar. Oranları arttıkça, kullanım sıklıkları ve performansları da artan hepa filtreler, her zaman güvenle kullanılabilirler.
Hepa filtrelerin oranlarına göre performanslarında da farklılıklar görülür. Oranı arttıkça performansı da artan bu filtreler, metal plakalardan oluşuyor. Elektrostatik bir yapıya sahip olan bu filtreler, yıkanıp temizlenebilir özelliklere sahiptir. Metal plakalar üzerinde zamanla partiküller birikeceğinden dolayı, performansları negatif yönde etkilenebilir. Bu nedenle sık sık yıkanması ve temizlenmesi gerekir. Aksi takdirde, performansta her geçen gün biraz daha düşüklük ve olumsuz sonuçlar meydana gelmeye başlar. Bu filtreler gönül rahatlığıyla ve güvenle kullanılabilirler. Ancak çok sık kullanılan filtrelerde zamanla yıpranma ve performansta düşüklükler görülebilir. Bu gayet doğal bir durumdur.
Hepa filtreleri, çok güçlü çekim gücüne sahip olan filtrelerdir. Bu özelliği sayesinde, pek çok alanda kullanımına yer verilir. Hepa filtreleri, daha çok hastane binalarında, ameliyat odalarında ve özellikle de temiz odalarda kullanılırlar. Güvenli bir yapısı olduğundan ve çekim gücü son derece iyi olduğundan dolayı, ortamda bulunan nem, sıcaklık, toz ve benzeri elementleri dengede tutar ve daha sağlıklı bir ortam sunar. Aşırı nemli olan alanlar, insanlar üzerinde olumsuz etkiler bırakır ve romatizmal hastalıkların artmasına yol açar. Bu nedenle hepa filtreler, daha kapalı alanlarda tercih edilir ve nem oranının dengede kalması sağlanır.
2 tipte üretilen hepa filtreleri, kullan at filtreler ve temizlenebilen filtreler olarak ayrılıyor. Kullan at olarak üretilen hepa filtreleri, kullanıldığı ortama göre 1 ile 2 yıl arasında değişime ihtiyaç duyabiliyor. Ancak temizlenebilen hepa filtreler, sık sık temizlenme ihtiyacı duyduğundan ötürü çok daha uzun yıllar boyunca kullanım ömrünü koruyabiliyor. Aynı zamanda kullan at olarak üretilen hepa filtreler, toz torbası şeklindedir ve doldukları zaman performansları sıfıra düşebilir.
Hepa filtrelerinin kullanımına yer verilmeyen alanlarda, zamanla nem ve rutubet baş gösterir. Kapalı alanlarda yer alan eşyalar üzerine küfler birikmeye başlar ve çok sağlıksız ortamlar oluşur. Duvarlar nemlenerek kabarır ve boyalar ya da duvar kağıtları da kalkmaya başlar. Bu nedenle hepa filtre kullanımı oldukça önemlidir.